digiKam

Η «αναβάθμιση» σε feisty μ' έχει ταράξει! Κάθε τρεις και λίγο καινούργιες αναβαθμίσεις, άλλα πράγματα δουλεύουν καλύτερα, άλλα χειρότερα, τέλος πάντων, ας πρόσεχα όταν έβαζα έκδοση alpha!

Ο HP έχει υποδοχή για κάρτες μνήμης. Τη δοκίμασα πρόσφατα με μια mini-SD (με τον αντάπτορά της για κανονική SD) και, ω του θαύματος, όλα δούλεψαν κατ΄ ευχήν! Το σημειώνω γιατί γενικά οι υποδοχές καρτών μνήμης στα laptop έχουν φήμη ότι δεν συνεργάζονται καλά με το linux!

Ο σκοπός του εγχειρήματος ήταν να μεταφέρουμε κάποιες φωτογραφίες από την mini-SD στον υπολογιστή. Έτσι ανακαλύψαμε το καταπληκτικό πρόγραμμα που ακούει στο όνομα digiKam! Αν συνδυαστεί με το πακέτο digikamimageplugins, που συνιστώ να το εγκαταστήσετε πάραυτα, έχετε μια καταπληκτική εφαρμογή για τη διαχείριση των φωτογραφιών σας! Καθώς έχω χρησιμοποιήσει διάφορα αντίστοιχα προγράμματα στα Windows, καταλήγοντας (και πληρώνοντας) στο Paint Shop Photo Album μπορώ να διαβεβαιώσω πως το digiKam είναι κορυφαίο!

Μοναδικό πρόβλημα, για μένα, το ότι δεν παρέχει τη δυνατότητα να τυπώνενται αυτόματα ημερομηνία στη φωτογραφία από τα EXIF data, αλλά πάντοτε υπάρχουν περιθώρια για βελτιώσεις.