Περί fonts

Ένας λόγος που η Microsoft έχει επιβάλει τα Windows ως το de-facto standard στα λειτουργικά συστήματα είναι ότι έχει επενδύσει πάρα πολλά για να προσφέρει ένα οπτικά άρτιο και εύχρηστο περιβάλλον εργασίας. Η ποιοτική απεικόνιση των χαρακτήρων είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες ενός άρτιου περιβάλλοντος εργασίας, και σ' αυτόν τον τομέα η Microsoft παίρνει άριστα με τις εξαιρετικής ποιότητας γραμματοσειρές που παρέχει με τα Windows αλλά και με την άριστη μηχανή font rendering, πώς δηλαδή οι γραμματοσειρές γίνονται pixelστην οθόνη. Το πόσο σημαντικές είναι οι καλής ποιότητας γραμματοσειρές σ' ένα περιβάλλον εργασίας το γνωρίζουν πολύ καλά όσοι είχαν την ατυχία να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στα Windows με τα αλήστου μνήμης HellasArial.

Η κονότητα του Linux γενικά υστερούσε σ' αυτόν τον τομέα μέχρι πρόσφατα. Ένας λόγος είναι ότι άλλο πράγμα είναι να γράφεις κώδικα κι άλλο πράγμα να σχεδιάζεις γραμματοσειρές. Και οι επαγγελματίες του χώρους της τυπογραφίας δεν δουλεύουν δωρεάν. Ένας άλλος λόγος είναι το εξωφρενικό και γελοίο καθεστώς με τις πατέντες. Δεν είναι χώρος εδώ να πραγματευθούμε αυτό το τεράστιο ζήτημα, απλά είμαι κάθετα αντίθετος σε κάθε έννοια πατέντας. Θεωρώ ότι παρθενογέννεση δεν υφίσταται πουθενά, επομένως ούτε στις καινοτομίες - και πόσες καινοτομίες διάολε είναι πραγματικές καινοτομίες;. Άρα όποιος αξιώνει πατέντα σε μια επινόησή του στην πραγματικότητα ιδιοποιήται εργασία που ληδη έχει επιτελέσει ολόκληρη η κοινωνία μόνο και μόνο επειδή τοποθέτησε την τελευταία βίδα. Λοιπόν, φάινεται πως η Apple έχει πατεντάρει κάποια πράγματα στην τεχνολογία των γραμματοσειρών True Type σχετικά με τη δυνατότητα να αναγνώσει κανείς την πληροφορία που εμπεριέχουν, ενώ κάτι ανάλογο τοπίο αν και πιο θολό, υπάρχει και με την τεχνολγία Clear Type της Microsoft! Κάτι, δηλαδή, σαν να αγοράσω ένα βιβλίο πχ. και να έχει πατενταριστεί το να διαβάσω το επίμετρό του ας πούμε! Πράγματα παράλογα πέρα για πέρα - αλλά στον κόσμο που ζούμε τάτοια παράλογα συμβαίνουν καθημερινά και έχουμε μάθει να τα θεωρούμε αυτονόητα.

Λοιπόν, ένας λόγος που οι γραμματοσειρές στο Linux δεν είναι τόσο ποιοτικές όσο στα Windows και στο MacOs είναι και αυτό το καθεστώς με τις πατέντες. Άντε να γράψεις κώδικα για το font rendering που να είσαι 100% βέβαιος ότι δεν παραβιάζει πατέντες. Επόμενο, λοιπόν, και το φτωχό, σχετικά, αποτέλεσμα.

Παρ' όλ' αυτά, η λύση υπάρχει! Εκτός της επίσημης διανομής του (k)ubuntu κάποιοι έχουν ενσωματώσει στις βιβλιοθήκες του font rendering (Freetype, Xft) διάφορα patch που έχει προτείνει ο καλός κος David Turner τα οποία βελτιώνουν δραματικά το αποτέλεσμα. Στην Ευρώπη που δεν υπάρχουν (ακόμη, και έυχομαι για πάντα) πατέντες στο λογισμικό μπορούμε, λάθος, επιβάλλεται να τις χρησιμοποιούμε. Πώς;

Πρώτον, ανοίγουμε ένα παράθυρο τερματικού (console) και δίνουμε τις ακολουθες εντολές:

gpg --keyserver pgp.mit.edu --recv-key D0AFFF5E937215FF
gpg -a --export D0AFFF5E937215FF | sudo apt-key add -
Δεν είναι ντε και καλά απαραίτητο αυτό το βήμα, αλλά αν δεν το κάνουμε μετά το σύστημα θα διαμαρτύρεται ότι τα πακέτα που πάμε να φορωσουμε δεν είναι πιστοποιημένα.

Δεύτερον, ανοίγουμε το Adept και πάμε στο Adept -> Manage Repositories. Στην καρτέλα Third-Party Software, κλικ στο Add... και γράφουμε:
deb http://www.telemail.fi/mlind/ubuntu/ feisty fonts
Κλικ στο OK, μετά Close και τέλος Fetch Updates για να ενημερωθεί το αρχείο με τα πακέτα προγραμμάτων. Θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν αναβαθμισμένα πακέτα για εγκατάσταση: είναι οι «πειραγμένες» βιβλιοθήκες Freetype και Xft. Αν δεν έχετε την τελευταία έκδοση του Adept ή χρησιμοποιείτε άλλη εφαρμογή package management (πχ. το Synaptic) πρέπει απλά να προσθέσετε στον κατάλογο με τα repositories το παραπάνω.

Τρίτον, επιστρέφουμε στο παράθυρο του τερματικού και δίνουμε την εντολή:
sudo dpkg-reconfigure fontconfig
Θα δείτε πολύ μεγάλη βελτίωση στα fonts. Συνιστώ να χρησιμοποιήσετε sans-serif (ή τα DejaVu Sans, το ίδιο ακριβώς είναι) με ενεργοποιημένο το antialias και με full hinting.

Alpha - Beta

Το να δουλεύεις με προεκδόσεις alpha και πρώιμες beta δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα. Κάθε βδομάδα θα υπάρχουν πάμπολλες αναβαθμίσεις και τουλάχιστον δύο στον πυρήνα (kernel) του λειτουργικού. Μέχρι να κατασταλάξει η έκδοση 7.04 θα έχουμε συνεχώς προβληματάκια. Προς το παρόν τα περισσότερα είναιο στο hardware και ειδικότερα στις τρεις παραδοσιακά προβληματικές ενσωματωμένες συσκευές: κάμερα, μικρόφωνο, card reader.

Κάποια στιγμή, νομίζω ήταν με την έκδοση 2.6.19 του πυρήνα, το ενσωματωμένο μικρόφωνο λειτούργησε! Μετά ούτε φωνή, ούτε ακρόαση. Και να φανταστείτε ότι ...αναβάθμιζα! Μέχρι πρόσφατα η κάμερα δεν δούλευε. Τώρα (πυρήνας 2.6.20-13) λειτουργεί μια χαρά. Ο card reader δούλευε μια χαρά μέχρι πριν 10 μέρες, τώρα το linux βλέπει την κάρτα ως συσκευή αλλά δεν την προσαρτά (mount), πρέπει να το κάνω χειροκίνητα! Να δουλεύουν και οι τρεις συσκευές μαζί δεν το 'χω καταφέρει. Αν για κάτι νοσταλγώ τα win είναι που όλες οι συσκευές παίζουν - αλλιώς απλά δεν πουλιούνται.

Α, σύνδεσα επιτέλους και το εκτυπωτή μου, έναν HP Photosmart 7200, που τόσο καιρό είχα αμελήσει να κάνω. Από τα System Settings του Kubuntu όλα πήγαν ρολόι και κατάφερα να κάνω και την πρώτη μου μου εκτυπώση από το linux - ένα ιντερνετικό boarding pass αν είστε περίεργοι!