Firestarter

Ένας firewall ποτέ δεν έβλαψε κανέναν! Και μην ακούσω κοτσάνες του τύπου με το linux δεν έχεις τίποτε να φοβηθείς. Και το linux μπορεί να το χτυπήσει ένας κακόβουλος, απλά με τα windows τα πράγματα είναι πιο απλά για τον επίδοξο εισβολέα πρώτ' απ' όλα επειδή windows χρησιμοποιεί η συντριπτική πλειοψηφία, και μάλλον το 100% των απονήρευτων χρηστών.

Λοιπόν, πάμε να βάλουμε ένα καλό και πρακτικό firewall! Χμμμ, δεν έχουμε και λίγες επιλογές... Τελικά καταλήγουμε στο firestarter, δεν ειναι KDE εφαρμογή, είναι GNOME, αλλά αυτό λίγο μας ενοχλεί, έτσι; Φυσικά(;) χρειάζεται δικαιώματα υπερχρήστη για να τρέξει, και αυτό που μας ξενίζει είναι το αρχικό παράθυρο που ζητεί το password. Καμμία σχέση με το γνωστό διάλογο που ξέραμε από το KDE κι αυτό γιατί χρησιμοποιεί το παράθυρο διαλόγου του GNOME! Αλλά αυτό διορθώνεται.

Τρέχουμε τον Wizard των ρυθμίσεων (Firewall -> Run Wizard) και κάνουμε τις ρυθμίσεις που θέλουμε. Προφανώς θέλουμε το firewall να «τρέχει» αυτόματα γι' αυτό από το μενού Edit -> Preferences, στην επιλογή Firewall, Startup and persistence τσεκάρουμε όλες τις επιλογές. Τώρα, περιμένουμε ο firewall να ξεκινά αυτόματα, σωστά; Λάθος!

Εμείς σωστά τα κάναμε αλλά το πρόγραμμα τα έκανε στραβά! Πού είναι το θέμα και πώς λύνεται; Το ποβλημα είναι στο αρχείο . Αυτό το αρχείο δεν λέει τίποτε στο kubuntu. Να τι πρέπει να κάνουμε: ανοίγουμε ένα παράθυρο τερματικού και γράφουμε (όχι δικαιολογίες):

sudo mv /etc/dhclient-exit-hooks /etc/dhcp3/dhclient-exit-hooks.d/start_firestarter

Μία γραμμή/εντολή είναι το παραπάνω. Πού ήταν το ζήτημα; Μα ότι το επίμαχο αρχείο δεν έπρεπε να βρίσκεται χύμα στο /etc αλλά στο /etc/dhcp3/dhclient-exit-hooks.d. Του αλλάξαμε και τ' όνομα, να μην μπερδευόμαστε. Τόσο απλά! Τώρα που ξέρετε μπορείτε να το κάνετε με τον konqueror, χωρίς να χρησιμοποιήσετε το τερματικό!

Taxisnet

...κι εκεί που πας, λοιπόν, να συμπληρώσει ηλεκτρινικά τις δηλώσεις σου, νάσου που πρέπει να «κατεβάσεις» το προγραμματάκι που δίνει το taxisnet για να συμπληρώσεις το E9. Μικρό το κακό, λες, υπάρχει και για Linux! Μέχρι που το κατεβάζεις, είναι σε Java, κι ανακαλύπτεις ότι άνθρακες ο θησαυρός. Με τα πολλά διαπιστώνεις ότι πρέπει να εγκαταστήσεις το πακέτο libgcj7-awt. Πουθενά δεν το έλεγε. Απλά, τρέχοντας την εφαρμογή στην κονσόλα (java -jar E92007.jar), κάτι γράφει ότι δε βρίσκει κάτι gcj bindings του AWT οπότε πονηρεύεσαι. Τελικά αφού τρέξει η εφαρμογή ανακαλύπτεις ότι, ούτε σώζει τίποτε, ούτε ελληνικά μπορείς να γράψεις. Τελευταία προσπάθεια, θα εγκαταστήσω την έκδοση για Windows και θα την τρέξω μέσ' από το wine, θα γίνει τίποτε; Τίποτε! Τζίφος! Άντε πίσω στα Windows, μόνο και μόνο για ένα παλιο-Ε9. Να γιατί δεν μπορούμε χωρίς τα Windows τελικά, για όλες αυτές τις μικροεφαρμογές που υποχρεωνόμαστε να χρησιμοποιούμε. Τι να πεις, τι να 'μολογήσεις...

Περιμένω να ωριμάσει η μεταφορά (porting) της πλατφόρμας .ΝΕΤ στο Linux, το project Mono, δηλαδή. Να δούμε προγράμματα γραμμένα σε .ΝΕΤ να τρέχουν στο Linux κανονικά, χωρίς recompile και το αντίστροφο! Με τη φόρα που έχει πάρει το .NET λέτε σε 3 -4 χρονάκια όλες οι καινούργιες εφαρμογές να τρέχουν εγγενώς σ' όλα τα λειτουργικά;

7.04

Στις 19 Απριλίου βγήκε η οριστική έκδοση 7.04 του kubuntu (και του ubuntu, βέβαια), κωδική ονoμασία feisty fawn! Μέχρι στιγμής δεν έχω βρει κάτι που να μην «παίζει»! Όλα λειτουργούν άψογα, με μοναδική εξαίρεση το ενσωματωμένο modem που δεν το έχω δοκιμάσει μέχρι σήμερα - ένα τηλεφωνικό καλώδιο 5 μέτρων θέλω, αλλά η αναβλητικότητα βλέπετε! Άντε, να λειτουργήσουμε και το modem να κλείσουμε και το στόμα του φίλου που μας έλεγε με συγκατάβαση «ε, linux, τα μισά παίζουν τα μισά δεν παίζουν»! Να είμαστε σ' επαφή και το καλοκαίρι βρε αδελφέ!