Δίκτυο

Στο Internet συνδέομαι μέσω ασύρματου access point. Για καλή μου τύχη είχα ορίσει κρυπτογράφηση WEP, το setup του kubuntu αναγνώρισε το δίκτυο κανονικά, ζήτησε το κλειδί του δικτύου και συνδέθηκε. Πρόβλεψη όμως για κρυπτογράφηση WAP, που θεωρείται ασφαλέστερη, δεν υπάρχει. Τι κάνουμε; Εγκαθιστούμε το ΚΝetworkΜanager!

Η εγκατάσταση εφαρμογών στο Linux γενικά δεν έχει καμμιά σχέση με την εγκατάσταση στα Windows. Στο Linux υπάρχουν αυτόνομα πακέτα με αλληλοεξαρτήσεις. Ποτέ δεν εγκαθιστάς κάτι που δεν χρειάζεται, ποτέ δεν εγκαθιστάς δυο φορές κάτι που κάνει την ίδια δουλειά! Για την άρτια διαχείριση των πακέτων υπάρχουν οι σχετικές εφαρμογές και στην περίπτωση του kubuntu, όπως και σε κάθε διανομή που βασίζεται στο Debian, τα λεγόμενα repositories. Εμείς, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα στο διαχειριστή πακέτων του kubuntu, που λέγεται adept, και να ενημερώσουμε, αν χρειάζεται, τον κατάλογο με τα repositories.

To Adept θα το βρούμε στην ομάδα System του κύριου μενού. Το kubuntu θα μας ζητήσει το password μας, επειδή το Adept τρέχει με δικαιώματα διαχειριστή. Το ΚΝetworkΜanager βρίσκεται στα repositories universe. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι είναι ενεργοποιημένα. Επιλέγουμε από το μενού

Adept -> Manage Repositories
και στη στήλη Components ψάχνουμε να βρούμε αν οι γραμμές που γράφουν universe είναι ενεργοποιημένες ή όχι. Οι ανενεργές γραμμές είναι γκριζαρισμένες. Με δεξί κλικ εμφανίζεται ένα μενού όπου επιλέγουμε Enable. Αφού βεβαιωθούμε ότι τα universe repositories είναι ενεργοποιημένα, κλικ στο κουμπάκι Close, κάτω δεξιά, και επιστρέφουμε στο αρχικό παράθυρο. Τώρα, κλικ στο κουμπάκι Fetch Updates κάτω από το μενού, για να ενημερωθεί το Adept για τα διαθέσιμα πακέτα. Αυτό το τελευταίο πρέπει να γίνεται κάθε φορά που προσθέτουμε ή αφαιρούμε repositories.

Ψάχνουμε να βρούμε το πακέτο (package) knetworkmanager και το επιλέγουμε. Δεξί κλικ και Request Install. Τελος, κλικ στο κουμπάκι Apply και το ΚΝetworkΜanager θα εγκατασταθεί μαζί με όλα τα πακέτα που χρειάζεται! To ΚΝetworkΜanager θα το βρούμε στην ομάδα Internet του κύριου μενού. Η χρήση του είναι εξαιρετικά απλή: ένα εικονίδιο πάει και κάθεται στο system tray. Με κλικ στο εικονίδιο εμφανίζεται μια λίστα με τα διαθέσιμα δίκτυα ενσύρματα κι ασύρματα. Επιλέγουμε ποιο θέλουμε να συνδεθούμε κι ακολουθούμε τις οδηγίες. Τόσο απλά!

Πρέπει να σημειώσουμε ότι τα συνθηματικά (key ή passphrase) που τυχόν χρειάζονται αποθηκεύονται στην εφαρμογή KWallet - είναι μια εφαρμογή για τη διαχείριση password κλπ. Αν δεν την έχετε χρησιμοποιήσει ξανά θα σας ζητήσει ένα master password. Αν βαριέστε να πληκτρολογήτε ένα master password κάθε φορά που το ΚΝetworkΜanager επιχειρεί να συνδεθεί σ' ένα δίκτυο αφήστε το master password κενό - να ξέρετε όμως ότι έτσι τα password σας δεν είναι ασφαλή.

Το ΚΝetworkΜanager μπορεί να είναι βολικό, όμως δεν είναι καθόλου σταθερό. Σ' εμένα πολλές φορές το εικονίδιο εξαφανίζεται μόλις πάει να συνδεθεί το δίκτυο. Τότε, αναγκάζομαι να ξεκινήσω το KSysGuard (στην ομάδα System του κύριου μενού), να επιλέξω το knetworkmanager στον Process Table και να το «σκοτώσω» - κλικ στο κουμπάκι Kill. Μετά ξαναξεκινώ το ΚΝetworkΜanager κι όλα δουλεύουν ρολόι. Στην επερχόμενη έκδοση του kubuntu μαλλον θα 'χει διορθωθεί αυτό το bug.

Η επόμενη έκδοση του kubuntu, η 7.04, η οριστική αναμένεται τον Απρίλιο, θα εγκαθιστά ως προεπιλογή το ΚΝetworkΜanager, οπότε όσοι έχετε υπομονή θα γλυτώσετε τη διαδικασία! Επίσης, το παραπάνω bug φαίνεται να έχει λυθεί.