Όλα δουλεύουν;

Εϊπαμε ότι όλα δούλευαν ρολόϊ όταν εγκαταστήσαμε το kubuntu; Γράψτε λάθος! Λοιπόν, μικρόφωνο και ενσωματωμένη κάμερα δεν λειτουργούν!

Σχετικά με το μικρόφωνο, ούτε το ενσωματωμένο μικρόφωνο, ούτε εξωτερικό λειτουργούν! Δοκιμάσαμε ό,τι μπορούσαμε να δοκιμάσουμε, ψάξαμε όλα τα fora, τίποτε! Καμμία λύση! Το μόνο που καταφέραμε να βρούμε ήταν ότι το πρόβλημα είναι γνωστό (πάλι καλά) και ότι θα λυθεί στην τελική έκδοση 1.0.14 του υποσυστήματος ALSA (το υποσύστημα που φροντίζει να έχουμε ήχο στο linux). Άντε να δούμε! Αν όλα πάνε καλά, η τελική έκδοση 7.04 του kubuntu θα έχει λύσει το πρόβλημα. Το πρόβλημα, πάντως, σχετίζεται με το συγκεκριμένο chip που έχει ο HP Pavillion dv6000, το Conexant 5045, και σε άλλες ανάλογες κάρτες ήχου (Intel HDA) δεν υπάρχει.

Να σημειώσουμε, ότι και στα windows, ενώ το μικρόφωνο λειτουργεί, κάτι δεν πάει καλά στον driver με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να επιλέξεις τη πηγή του ήχου (ενσωματωμένο μικρόφωνο, εξωτερικό, line-in). Να, λοιπόν, που και τα win έχουν προβλήματα με ελαττωματικούς driver!

Με την ενσωματωμένη κάμερα έχουμε βρει κάτι αλλά μεχρι στιγμή δεβν το έχουμε δοκιμάσει. Εδώ ελπίζουμε να είμαστε πιο τυχεροί!

Πρέπει να τονίσουμε ότι τα προβήματα με το hardware, που ουσιαστικά είναι προβλήματα οδηγών, δεν οφείλονται στην κοινότητα του Linux που κάνει ότι περνά από το χέρι της, αλλά στους κατασκευαστές που έχουν γραμμένο στα παλιά τους τα παπούτσια (να μη γράψουμε τίποτε χειρότερο) τον κόσμο του Linux. Δεν είναι τόσο ότι δεν φροντίζουν να γράψουν driver, κάτι που κάνουν για τα windows, όσο ότι απαξιούν να δημοσιοποιήσουν τα interface του harware ώστε να καταφέρουν οι φιλότιμοι προγραμματιστές του Linux να γράψουν κατάλληλους driver. Είπατε τίποτε για μονοπώλια, ανταγωνισμό κλπ;