Για να μη χαθούμε...

...θα βρούμε πολλές χρήσιμες συμβουλές στο ubuntuguide.org. Εντάξει, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και τη γραμμή εντολών, αλλά δεν τα θέλουμε όλα point-and-click, έτσι δεν είναι;

Το kubuntu δεν εγκαθιστά τον firefox! Χρησιμοποιεί τον πολυπράγμονα konqueror. Μια χαρά browser είναι κι αυτός και πολύ πιο «ελαφρύς». Επειδή όμως μας λείπουν τα καμμιά δεκαπενταριά extension του firefox που μας κάνουν τη ζωή πιο ...δύσκολη ;-) τον εγκαθιστούμε μέσα από το adept.

Καλό το adept αλλά υπάρχει και το synaptic που προσωπικά μ' αρέσει πιο πολύ. Δεν είναι εφαρμογή του KDE, είναι εφαρμογή του GNOME, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα. Με το synaptic είναι πολύ πιο εύκολη η διαχείριση των repositories και επιπλέον αν κάποιο πακέτο υπάρχει σε διάφορες εκδόσεις μπορούμε να ορίσουμε στο σύστημα να κρατήσει μια συγκεκριμένη, κι όχι την πλέον καινούργια! Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο όταν μια καινούργια έκδοση δεν είναι όσο σταθερή θα θέλαμε κλπ. κλπ.

Μια που τ' αναφέραμε, ας κάνουμε τις GNOME εφαρμογές (πιο σωστά, τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν τις εργαλειοθήκες GTK) να έχουν όψη λες κι είναι εφαρμογές του KDE. Από το κέντρο ελέγχου του KDE (Μενού -> System Settings) επιλέγουμε Appearance -> GTK Styles and Fonts και κάνουμε τις ανάλογες ρυθμίσεις.

Είναι καλή ιδέα να εγκαταστήσουμε το πακέτο msttcorefonts. Σωστά μαντεύεετε, είναι γραμματοσειρές της Microsoft που για κάποιο διάστημα κυκλοφορούσαν ελεύθερες στο site της. Περιλαμβάνονται τα Arial, τα Times New Roman, τα Courier New, τα Verdana κλπ. αλλά όχι τα Tahoma.

Το μεγάλο πρόβλημα του Linux ήταν πάντοτε οι γραμματοσειρές. Ο σχεδιασμός γραμματοσειρών δεν είναι απλή υπόθεση και σίγουρα δεν μπορεί να γίνει από έναν ενθουσιώδη προγραμματιστή χωρίς τη συνέργεια ενός επαγγελματία. Βλάκες είναι στη Microsoft που χρυσοπληρώνουν για να έχουν καλοσχεδιασμένες γραμματοσειρές για τα Windows; Η κατάσταση πάντως, έχει βελτιωθεί σημαντικά στο Linux, αρχικά με οικογένεις FreeSans, FreeMono & FreeSerif, και κατόπιν και τις οικογένειες DejaVu που βασίζονται στα Bitstream Vera που η Bitsτream είχε την καλοσύνη να διαθέσει ελέυθερα στην κοινότητα του Linux. Τα DejaVu έχουν πλέον και πολύ καλά σχεδιασμένα Ελληνικά, και δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος να μην τα χρησιμοποιούμε.

Το KDE, πάντως, μας δίνει τη δυνατότητα να εγκαταστήσουμε κι άλλες γραμματοσειρές που έχουμε νόμιμα (πχ. από την εγκατάσταση των Windows στο δίσκο μας) με τη σχετική επιλογή στο κέντρο ελέγχου του KDE (Μενού -> System Settings -> Appearance -> Font Installer).

Το ζήτημα των γραμματοσειρών με ταλαιπώρησε, είναι η αλήθεια, μέχρι να βρω τις ρυθμίσεις που μου άρεσαν περισσότερο (ενώ στα Windows τα πράγματα είναι απλούστερα: ακολουθείς ό,τι έχει διαλέξει η Microsoft!). Λοιπόν, Γραμματοσειρές DejaVu Sans 9 pt. γενικά, σε bold και 10pt. για τους τίτλους των παραθύρων και Monospace 10pt. (στην πραγματικότητα είναι DejaVu Mono) όπου χρειάζεται γραμματοσειρά σταθερού εύρους (fixed). Ναι στο antialias, hinting full και subpixel hinting. Αυτά!

1 σχόλιο

Τάδε έφη Ανώνυμος ...

Μια χαρα τα λες - απλα να προσθεσω οτι και οι οικογενεια των MgOpen (Modata,Moderna κλπ) ειναι μια πολυ καλη εκλογη.