Ελληνικά;

Μέχρι εδώ όλα καλά, αλλά Ελληνικά πώς θα γράφουμε; Πολύ απλά:

System Settings -> Regional & Language -> Keyboard Layout
Επιλέγουμε Enable keyboard layouts, βρίσκουμε το Greece από τα Available layouts και κλικ στο Add. Να μην ξεχάσουμε να επιλέξουμε Layout variant το extended!

Στην καρτέλλα Xkb options επιλέγουμε Enable xkb options κι από τη λίστα των επιλογών το Adding the Eurosign to certain keys για να έχουμε το σύμβολο του Ευρώ. Κλικ στο Apply κι έτοιμοι!

Τώρα, μπορούμε να πάμε στις επιλογές Regional & Language και να ορίσουμε County την Ελλάδα (βρίσκεται στην ομάδα Europe, Southern).

Λένε ότι στο KDE δεν υπάρχει η δυνατότητα να εναλάσσονται οι γλώσσες του πληκτρολογίου με τον πολύ συνηθισμένο τρόπο του Alt+Left Shift όπως στο GNOME και τα Windows. Ουδέν ψευδέστερον τούτου! Απλά, χρειάζεται λίγη δουλειά με το χέρι:

Ανοίγουμε την Kate (στην ομάδα Utilities). File -> Open, κλικ στο Home Folder κσι στη γραμμή Location γράφουμε:
.kde/share/config/kdeglobals
και Open. Ψάχνουμε τη γραμμή που γράφει:
Switch to Next Keyboard Layout=...
σβήνουμε ό,τι υπάρχει μετά το ίσον (=) και γράφουμε:
Switch to Next Keyboard Layout=Alt+Shift_L
Σώζουμε, κλείνουμε και reboot. Τώρα εναλάσσουμε τις γλώσσες του πληκτρολογίου με τον πλέον συνηθισμένο τρόπο!

Να επισημάνουμε κάτι που δεν μας αρέσει και δεν μας εξυπηρετεί καθόλου. Όταν το πλητρολόγιο είναι στα Ελληνικά δεν δουλεύουν τα που περιλαμβάνουν γράμμα του λατινικού αλφαβήτου (πχ. Ctrl+C, Ctrl+Alt+K που είναι η προεπιλογή για την αλλαγή γλωσσών πληκτρολογίου κλπ.). Πάρα πολύ ενοχλητικό και διορθώνεται μόνο με ριζικές επεμβάσεις σε αρχεία του συστήματος. Γίνεται, αλλά είναι για προχωρημένους.

1 σχόλιο

Τάδε έφη Ανώνυμος ...

Σε χιλιο ευχαριστώ ! :) Μου έσωσες αν όχι τη ζωή, πολύ χρόνο σίγουρα. πάντως με το kubuntu έχω μείνει άφωνος. Έχω καταργήσει πλέον τα ξερεις ποια (δεν αναφέρω όνομα) και δουλεύω μόνο kubuntu. Τα έχει όλα. Άλλωστε αν θελω να παιξω παιχνίδι μπορώ να μπω στο wine και να παίξω ότι θελω (δεν τοχω δοκιμάσει αλλα τοχω διαβάσει)